ON-LINE REZERVACIJE

Grčka kuhinja

Samim tim što je na jugu, raznovrsno voće i povrće je na raspolaganju tokom cele godine. Skoro sve se priprema na maslinovom ulju. Nacionalnu kuhinju odlikuje širok asortiman jela, popularan i u mnogim evropskim zemljama. Glavi deo ishrane je riba. Jagnjetina kao i suvlaki su čest izbor. Supa i nije baš zastupljena na meniju ( efekat vruće klime ), mada se u ponekim tavernama može naručiti čorba od pasulja "fasolada". Preporučujemo vam da probate goveđu supu " vrasto".

Kafa je izuzetno zastupljen napitak, i to "grčka kafa" koja se može piti kao "gliko"-slatka, "metrio"-srednja i "sketo"-gorka. U grčkoj kuhinji su takodje izuzetno zastupljena jela od morskih plodova ili "talassina" kao što su : lignje, hobotnice, rakovi, školjke i raznovrsna riba koja se služi sa umakom od maslinovog ulja i limunovog soka. Riba i morski plodovi se obično pripremaju u posebnim ribnim tavernama "psarotaverna" od kojih se većina nalazi na samoj obali. Gde god da ste, sigurni smo da ćete naići na neki snek bar, kafeteriju, tavernu, pekaru, roštilj. Čini se kao da je cela zemlja ispunjena stolovima a vlasnici raširenih ruku čekaju baš Vas. Noćna poseta taverni je jedna od omiljenih razonoda kod Grka gde po pravilu vlada izuzetno opuštena atmosfera, uglavnom se pije pivo, belo vino kao i neizbežna "grčka vodka"- uzo. Radno vreme restorana je od 12:00- 16:00 i od 20:00 – 00:00, neki od njih rade i do 02:00 ujutro.

X